Acupunctuur – Therapie Centrum de Gruijl – Zeist

Acupunctuur

Acupunctuur

Het woord acupunctuur is afgeleid van ACUS=naald en van PUNCTURA=prik.Acupunctuur wordt door ‘van Dale’vertaald met naaldsteek, waaraan wordt toegevoegd;een oude geneeswijze voor jicht,koliek enz.’Aannemelijk is, dat de eerste’naaldsteek’in een ver verleden door een Chinese geneesheer werd verricht.In het stenen tijdperk zijn de naalden van hout, van been en van steen gemaakt.Eerst veel later werden de naalden van metaal vervaardigd.
Omstreeks 1600 voor Christus begon de acupunctuur zich sterk te ontwikkelen en te verbreiden.In het huidige China wordt acupunctuur wel met andere vormen van geneeskunde gecombineerd,omdat de Chinese medische ethiek het niet juist oordeelt om een patiënt iets te onthouden dat hem zou kunnen helpen.
In Europa kwam het eerste geschrift over acupunctuur in 1671 in Grenoble.In 1683 verscheen een dissertatie van de Nederlandse chirurg Willem ten Rhijne.Vele volgden en een Nederlandse fabrikant vervaadigde vóór 1800 acupunctuurnaalden voor Japanse afnemers.Dus ook in Europa is de acupunctuur reeds lange tijd bekend en er zijn vele univesiteiten die zich met wetenschappelijk onderzoek bezighouden betreffende de werking van acupunctuur.
We kunnen de acupunctuur punten op verschillende manieren beïnvloeden,naalden-magneten-laser-moxa en electrisch.Door het toedienen van een prikkel op de juiste plek krijg je een reactie van het desbetreffende acupunctuur punt.Naast de punten op het lichaam zijn er ook zones waar we het gehele lichaam terugvinden.
Oor acupunctuur-schedel acupunctuur-Koreaanse handacupunctuur-rond de neus en zo zijn er nog veel meer.De naalden kunnen ook variën van lengte en dikte.Er zijn naaldjes zo groot als een speldenknopje en deze blijven gedurende enige tijd in het lichaam zitten.
In het algemeen kan men stellen dat we met het prikken de energie in ons lichaam reguleren en daardoor bepaalde klachten wegnemen.